Backoffice
Kansen die zich hebben voorgedaan in relatie tot de 3 K's Kwaliteit
Data en informatiemanagement optimaliseren
Voor wat betreft data- en informatiemanagement zijn in de afgelopen jaren al veel stappen gezet en dit moet verder worden uitgebreid. Kwaliteitsbeheersing (waaronder data- en informatiemanagement kwaliteit) was en blijft in de toekomst een belangrijk item. In 2020 zijn er contractmanagers aangesteld voor de Participatie Wet, Jeugd en Wmo voor de twee opdrachtgevers. Daarnaast is er (voor 14 uur per week) een medewerker privacy en informatieveiligheid aangesteld. Om data- en informatiemanagement verder te door ontwikkelen, vindt per 1 april 2021 een wijziging van de teams plaats binnen het Sociaal Domein. De voorbereidingen hiervan hebben in 2020 plaatsgevonden. Op deze manier levert het nieuwe team een waardevolle bijdrage in het inzichtelijk krijgen van de bedrijfsvoering kosten Sociaal Domein en de effectiviteit van de uitvoering. Het gaat hier om de verdere doorontwikkeling van data- en informatiemanagement. Denk hierbij aan:
Kunnen analyseren wat de relatie is tussen de uitvoering en de ontwikkeling van de zorgkosten,
Adviseren over maatregelen om de kosten te verminderen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit
Goed contract- en leveranciersmanagement,
Monitoren van de uitvoering middels managementrapportages en zo de teamleiders de kans geven om (bij) te sturen,
Inzicht in de effecten van interventies/maatregelen/beleidskeuzes.
Borgen rechtmatigheid levering zorg door zorgaanbieders
In 2020 zijn er afzonderlijke activiteiten in een plan van aanpak 2020 vastgelegd en voor 2021i s er een plan opgesteld om de kwaliteit van de zorglevering te bewaken. In de praktijk betekent dit dat er lopende het jaar 2021 controles worden gedaan voor wat betreft het borgen van de rechtmatigheid levering zorg door zorgaanbieders.
Managementinformatie en benchmark(en)
Er is per kwartaal managementinformatie verstrekt aan de opdrachtgevers. Er wordt door de opdrachtgevers naast de managementinformatie veelvuldig extra informatie en nadere analyses opgevraagd (de afspraak is eenmaal er drie maanden) met name over de ontwikkeling van de Jeugdkosten (die erg hoog uitvallen). Dit aspect (en de extra tijd die hiermee gemoeid is) wordt meegenomen bij de eerstkomende dienstverleningsovereenkomst besprekingen.
Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de Divosa benchmark. De Divosa benchmark is een instrument waarmee gemeenten hun prestaties op het gebied van Werk & Inkomen en Armoede & Schulden kunnen meten en vergelijken.