Frontoffice

Kansen die zich hebben voorgedaan in relatie tot de 3 K's Kwaliteit

Professionalisering en optimalisatie Sociaal Domein

De nota Doorontwikkeling van het Sociaal Domein is afgerond en goedgekeurd door de Colleges. In 2020 heeft de Frontoffice gewerkt aan het bevorderen van het integraal werken tussen de klantmanagers en de medewerkers van de Backoffice. Hiermee wordt geanticipeerd op de werkwijze van de Brede Toegang die in 2021 zijn beslag krijgt. De Brede Toegang heeft tot doel om de vraag en de behoefte van de inwoner breed uit te vragen en integraal af te handelen. Eenmalig uitvragen, een adequate doorverwijzing, waar mogelijk een contactpersoon voor de inwoner maar ook een versterking van de samenwerking met het voorveld dan wel het Sociaal-/Kernteam leidt tot een verdere professionalisering van het Sociaal Domein.

Werken in (wederzijds) vertrouwen in plaats van controle (regeldruk voor inwoners verminderen)

In 2020 is er een aftrap geweest om middels schrapsessies efficiënter en effectiever te kunnen werken door de administratieve- en controlerende werkzaamheden onder de loep te nemen. De sessies worden in het eerste kwartaal van 2021 voortgezet. Voor zowel de inwoners als voor de medewerkers zal dit leiden tot minder regeldruk.

Bereik en gebruik van gemeentelijke regelingen en Schuldhulpverlening vergroten

De pilot Vroegsignalering is in 2020, vanwege Corona, in aangepaste vorm gecontinueerd. Het gaat hier om Schuldhulpverlening die in een vroegtijdig stadium financiële problemen signaleert en met een integraal hulpaanbod de inwoner probeert te helpen om uit de schulden te komen.

Vanaf 2021 is Vroegsignalering een wettelijke verplichting geworden en zullen alle signalen van signaalpartners (onder andere energiemaatschappijen, alle zorgverzekeraars en de woningcorporaties) opgepakt worden.

Het vroegtijdig signaleren en direct acteren door zorg en ondersteuning te bieden bij (het verminderen van) de schulden heeft een preventieve werking op de schuldenaanpak.

Het voorkomen van oneigenlijk gebruik van voorzieningen door goede voorlichting en preventieve activiteiten (kwaliteit en kosten)

Klantmanagers besteden in hun gesprekken met hun cliënt nadrukkelijk aandacht aan rechten en plichten. Het gaat om de informatieverplichting om het recht op en de hoogte van de uitkering te kunnen vaststellen, maar ook d verplichting van de klant om alles in het werk te stellen wat in zijn of haar vermogen ligt om werk te zoeken. In 2020 is het nieuwe handhavingsbeleidsplan Sociaal Domein vastgesteld. Het plan geeft aan dat het effectiever om op preventieve dan op repressieve activiteiten in te zetten. Dit aspect wordt in het tweede kwartaal van 2021 specifieker uitgewerkt.

Nieuwe wet inburgering

De nieuwe inburgeringswet is met een jaar uitgesteld naar 1 januari 2022. De regie op de inburgering wordt vanaf deze datum volledig bij de gemeente neergelegd.

Vanaf april 2020 zijn we gestart met de voorbereiding van deze nieuwe uitvoeringspraktijk. Dit zal zijn vervolg krijgen in 2021 zodat op 1 januari 2022 de uitvoeringsorganisatie de regie over de inburgeringstrajecten ter hand nemen.

Gemeente overstijgend werken

Een deel van de Frontoffice werkt gemeente overstijgend. In 2020 zijn er voorbereidingen getroffen om in 2021 door het gehele team gemeente overstijgend te gaan werken. Dit moet de kwetsbaarheid verminderen en de slagvaardigheid vergroten. Ook de blijvende aandacht voor de harmonisering van het beleid tussen de verschillende gemeenten is een belangrijke voorwaarde voor de klantmanagers om goed uitvoering te kunnen geven aan gemeente overstijgend werken.

Nieuwe Inkoop Jeugd per 1 januari 2022

Om de kosten op het domein Jeugd beheersbaar te houden volgt er opnieuw een nieuwe systematiek van de inkoop van de jeugdproducten. Het jaar 2021 is een overgangsjaar. Vanaf 1 januari 2022 sluiten de gemeente Ouder-Amstel en Uithoorn voor de zwaardere jeugdzorg aan bij de (regionale) nieuwe methodiek van Amsterdam. Deze overgang heeft een grote impact op de uitvoering(organisatie). De financieringswijze is dan op lumpsum basis. De doelstelling van deze wijziging is om meer grip te krijgen op de uitgaven (en beheersing van de uitgaven) Jeugd. Voor de lichtere jeugdzorg is een nieuwe inkoop systematiek nog in ontwikkeling. Mogelijk wordt dit ook lumpsum. In 2020 en in 2021 vinden de voorbereidingen plaats om per 1 januari 2022 volgens de nieuwe inkoopsystematiek te kunnen werken.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf